Parisa's Perzische Keuken

img
Parisa Nobakht


Die heerlijke keuken met dampende potten en gezellig keuvelende dames die samenkomen tijdens dit sociaal gebeuren. Koken is een religie in Iran, en tot op vandaag een indicatie van sociale status. De Perzische keuken is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld, bestaande uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. En die wil Parisa je graag leren ontdekken.

Parisa Nobakht is geboren en getogen in het bruisende centrum van Teheran, hoofdstad van Iran, waar ze zich van jongs af aan in de traditionele Perzische keuken verdiepte. In 2012 kwam ze als docente Engels op uitnodiging naar Europa (eerst Nederland, daarna België) waardoor ze dagelijks minder tijd in de keuken kon doorbrengen.

Door die aanpassing aan het Westerse gejaagde leven nam ze zich voor om de typisch tijdrovende Perzische keuken te vereenvoudigen. Na veel experimenteren bundelde ze haar ervaring en de mix van culturen in een Engelstalig kookboek met 50 traditionele recepten. Die zijn allemaal makkelijk te bereiden Iraanse gerechten met weinig ingrediënten - maar vooral: weinig voorbereiding.

Ondertussen is Parisa al die jaren Engelse les blijven geven, ook tijdens het behalen van haar twee Master diploma's in Utrecht en Leiden. Maar sinds 2019 gaat ze volop voor het delen van haar kennis van vereenvoudigd Perzisch koken tijdens workshops (privé en publiek) en catering tijdens evenementen, zowel in België als in Nederland.

Op de site vind je vele recepten met uitleg en foto's, waardoor je die zelf makkelijk thuis kan bereiden. Ook kan je vele reisverhalen uit Iran lezen en de Perzische eetcultuur leren kennen.

Ontdek de Perzische keuken met Parisa Nobakht.

Door het internationale karakter van Parisa's netwerk is deze website en haar communicatie opgebouwd in het Engels. Workshops gaan door in het Engels en recepten en het kookboek werden in het Engels opgesteld. Maar heb je vragen, stel ze gerust in het Nederlands. Parisa is actief in België en Nederland.

catering

Parisa's Persian Kitchen bezorgt je gasten een onvergetelijke culinaire ervaring tijdens je intieme bijeenkomsten of grote evenementen.

Met een verscheidenheid aan gerechten die passen bij je budget en culinaire behoeften wordt een smaakvol menu samengesteld en uiteindelijk elk gerecht volgens de hoogste normen bereid en bezorgd.

about catering  

business catering
casual catering
wedding catering
wedding catering
wedding catering
casual catering
casual catering
private dining
private dining


Ervaar de Perzische keuken in je eigen keuken. Samen bespreken we de gerechten op voorhand en dan komt Parisa die klaarmaken in jouw keuken terwijl ze verhalen vertelt over de geschiedenis van de recepten en haar thuisland.

Wil je er een complete ervaring van maken, help dan met het klaarmaken van de gerechten en leer tegelijk de gerechten zelf te maken. Een private workshop en catering in één. Je kan ook rustig wachten tot het eten wordt opdiend, waarna je er samen met je gezelschap van geniet.

discover private dining  

referenties
Perzische keuken


Het merendeel van de Perzische gerechten bestaan uit een mix van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. Maar ook fruit wordt bij elke maaltijd gegeten, met dan vooral pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Ofwel puur of gemengd in een yoghurt of smoothie, al naargelang het seizoen.

Tijdens het middageten worden vooral verse niet-pikante kruiden, platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gegeten.

Verse groenten en fruit zijn niet weg te slaan uit de Perzische keuken. Wanneer vers fruit niet kan, dan zijn er nog altijd de gedroogde fruitsoorten, zoals dadels, vijgen, citrusvruchten, abrikozen, perziken, zoete en zure kersen, appels en pruimen.

Uiteraard zijn ook groenten goed bedeeld op de verschillende borden die tijdens een maaltijd op tafel gezet worden. Meest geserveerd zijn pompoen, spinazie, groene bonen, tuinbonen, courgettes en tomaten, maar de populairste onder de groenten is ongetwijfeld de aubergine, ook wel 'de aardappel van Iran' genoemd.

De Perzische keuken heeft altijd een subtiel smaakpalet: geen pittige pepers maar veel milde smaakmakers zoals oranjebloesem, saffraan en gedroogde limoen. Kenmerkend voor de Iraanse gerechten is dat ze vaak zure en zoete ingrediënten bevatten die goed in balans zijn.

Het lijkt duidelijk: de Perzische keuken is erg veelzijdig en gezond. Een traditie die nog steeds in eer wordt gehouden, waarbij de hoeveelheid en moeite tijdens het koken als een graadmeter van de relatie wordt aanzien. Want hoe meer en ingewikkelder het eten, hoe dichter je emotioneel bij de keukenprinses staat.

  order catering

If you wish to organise a casual luncheon, a business gathering or a joyfull wedding in Belgium or The Netherlands, please take a look at the catering options and contact me to see how we can turn your event into a memorable happening.

  private dining

Have me cook for you in your own kitchen, preparing your chosen dishes. And if you feel like it, join me whilst cooking. Read more about private dining.

  my cookbook

All 50 recipes in my cookbook have 5 major ingredients, carefully chosen to respect the original dishes on which they are based. You can easily order my cookbook online or come pick it up. Participants to a workshop get a €5 discount.

  join a workshop

Join others and learn how to cook and bake a four-course Persian meal. Or make it private. All workshops are held in Belgium or The Netherlands and participants get a €5 discount on my cookbook.

  my recipes

You can find many recipes on the website. Most recipes use Persian cooking essentials like indigenous herbs, spices, nuts and fruits. You can also find 50 recipes in my cookbook.

  discover Iran

Many cities in Iran are on the UNESCO heritage list. Read some culinary travel stories on how I experience my country or learn more about its culture and history.

  food photography

My professional approach of food photography makes your recipes and food products shine in cookbooks, product packaging, online use, catalog or menus.

  updates & contact

Follow me on Instagram or LinkedIn to view my latest updates. In case of any questions or reservations please do not hesitate contacting me.
lees boeken
Persian culture
sale on cookbook

get the book now for €18 + €5 delivery and have it delivered within 2 working days in Belgium and The Netherlands

catering discount

confirm with your down payment a catering in Belgium or The Netherlands and get 10% discount using code "DISCAT"

X

follow me

join me on social media and stay up to date, engage with other food lovers and share your opinion