Parisa's Persian Kitchen

img
Parisa Nobakht


Die heerlijke keuken met dampende potten en gezellig keuvelende dames die samenkomen tijdens dit sociaal gebeuren. Koken is een religie in Iran, en tot op vandaag een indicatie van sociale status. De Perzische keuken is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld, bestaande uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. En die wil Parisa je graag leren ontdekken.

Parisa Nobakht is geboren en getogen in Teheran, hoofdstad van Iran, waar ze zich van jongs af aan in de traditionele Perzische keuken verdiepte. In 2012 kwam ze als docente Engels naar Nederland (Gouda), waardoor ze dagelijks minder tijd in de keuken kon doorbrengen.

Door die aanpassing aan het Westerse gejaagde leven nam ze zich voor om de typisch tijdrovende Perzische keuken te vereenvoudigen. Al haar ervaring en de mix van culturen bundelde ze in een Engelstalig kookboek met 50 traditionele recepten.

Ondertussen is Parisa al die jaren Engelse les blijven geven, ook tijdens het behalen van haar twee Master diploma's in Utrecht en Leiden. Maar sinds 2019 gaat ze volop voor het delen van haar kennis van vereenvoudigd Perzisch koken tijdens workshops en catering.

Door het internationale karakter van haar netwerk is deze site en haar communicatie opgebouwd in het Engels. Workshops gaan door in het Engels en recepten en het kookboek werden in het Engels opgesteld. Maar heb je vragen in het Nederlands, stel ze gerust (Vlaamse echtgenoot).

Ontdek de Perzische keuken met Parisa Nobakht.

Perzische keuken


Het merendeel van de Perzische gerechten bestaan uit een mix van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. Maar ook fruit wordt bij elke maaltijd gegeten, met dan vooral pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Ofwel puur of gemengd in een yoghurt of smoothie, al naargelang het seizoen.

Tijdens het middageten worden vooral verse niet-pikante kruiden, platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gegeten.

Verse groenten en fruit zijn niet weg te slaan uit de Perzische keuken. Wanneer vers fruit niet kan, dan zijn er nog altijd de gedroogde fruitsoorten, zoals dadels, vijgen, citrusvruchten, abrikozen, perziken, zoete en zure kersen, appels en pruimen.

Uiteraard zijn ook groenten goed bedeeld op de verschillende borden die tijdens een maaltijd op tafel gezet worden. Meest geserveerd zijn pompoen, spinazie, groene bonen, tuinbonen, courgettes en tomaten, maar de populairste onder de groenten is ongetwijfeld de aubergine, ook wel 'de aardappel van Iran' genoemd.

De Perzische keuken heeft altijd een subtiel smaakpalet: geen pittige pepers maar veel milde smaakmakers zoals oranjebloesem, saffraan en gedroogde limoen. Kenmerkend voor de Iraanse gerechten is dat ze vaak zure en zoete ingrediƫnten bevatten die goed in balans zijn.

Het lijkt duidelijk: de Perzische keuken is erg veelzijdig en gezond. Een traditie die nog steeds in eer wordt gehouden, waarbij de hoeveelheid en moeite tijdens het koken als een graadmeter van de relatie wordt aanzien. Want hoe meer en ingewikkelder het eten, hoe dichter je emotioneel bij de keukenprinses staat.

Parisa Nobakht